PARTICULIERE OPDRACHTEN in DE en NL

heerlen parkstad kreuzau klimmen monschau ospel schinveld orsoy aachen visp tilburg amsterdam niederzier

PROJECTEN woningbouw en utiliteit in DE en NL

heerlen parkstad kreuzau klimmen monschau ospel schinveld orsoy aachen visp tilburg amsterdam niederzier

INTERIEUR STUDIE EN PRODUCT

website in de maak / nog niet af

verduurzaming

website in de maak / nog niet af

theorie en praktijk

Na 3 decennia in dit prachtvak te hebben gewerkt, zowel in interieurs, voor exterieurs, bouwkundig alsook ecologisch voor en in de ruimtelijke ordening, volgt hier een betrachting. 'n Terugblik. 'n Vooruitkijken.

Misschien wordt u als potentiële opdrachtgever hier verder lezend, zoekend en bovendien geïnteresseerd en geïnspireerd.
Met stellingnames in een ideoliogische ballon vol met ideeen en axiomas, verzameld en te gebruiken voor alle nieuwe ontwerpen die ik in mijn tweede helft van mijn levenswerk wil meenemen:


Er was eens een houten huis,
of
Stel, dat een houten huis de enige juiste manier is om te ontwerpen, en dat (bijna) alles van hout gemaakt zou kunnen worden.
Stel, alle beslissingen worden gemaakt in het onderscheid tussen, het dualisme in, materialen-A die energie opslaan en materialen-B waar energie in moet worden gestopt, of zelfs direct uit alleen maar die energie kunnen worden gemaakt.

Vandaaruit de axioma, dat de verhouding in gebruik en productie van die twee groepen materialen A : B zich momenteel in 2024 verhouden tot 10 : 90. En dat dit te willen omdraaien: Het gebruik van 10% materialen-A aan hout, leem, papier, gras, riet, wol en ik vergeet nu heel veel, opvoeren naar 90%. En daar waar 90% van alle materialen-B fossiel in moet worden gestopt, voordat het een bouwdeel is, zoals staal, beton, glas, chemie, kunststof naar 10% in gebruik van alle eindproducten te reduceren. Zie de piramides: https://www.materialepyramiden.dk met co2-minnende materialen versus materialen die gebruik moeten maken van energie en fossiel.

Houten bruggen romantisch of zo, kauwgom en treinen van hout, vleugels van hout, met houten huisdieren, houten obligaties autos TV's en wegen, houten wetten en liefde, raketten, houten voedsel mobieltjes medicijnen sport kleding tijd en houten onderwijs.

En natuurlijk is daarbij al dat hout onbehandeld. Niet logend. Volledig UV-bestendig en dus niet geimpregneerd of gelakt oppervlakte behandeld.

Ecologisch verantwoord zoveel mogelijk lokaal verbouwd. En op wereldschaal niveau, verantwoord planologisch en ecologisch, humaan, lokaal, politiek, juristisch verantwoord gepland en voora! in de tijd verbouwd ;-)


Wat trouwens betreft de z.g. huizen crisis, die momenteel, maar ook al sinds de tweede oorlog er niet was!!! (en 'nebenbei' een groeiende maatschappelijke en economische ongelijkheid creëerde; lees hier ook over de gini index) en zich alsmaar verder uitbreidt: Om dit liberaal kapitalistisch model tegen te gaan:

- verhoog de onroerend goed belasting rigoreus voor een tweede (vakantie) woning.
- verhoog de overdrachtsbelasting.
- introduceer een vette winstbelasting op de overwaarde v h oude huis bij de aankoop v een nieuwe woning.
- beperk de financieringsregelingen met strengere maatregelen
- en last but not least: verhoog de erfbelasting naar meer dan 50%.


Hier volgen mijn tien vakinhoudelijke ver-/geboden
CONCEPTen - IDEOLOGIEen - WENSen


- 01. meer dan lowtech-lowbudget. De zoektocht naar oplossingen met minder energieverbruik en meer langetermijn materialen, zowel in het bouwproces als in het gebruik daarna. Anders om te gaan rond starre rekenprogramma's van energie en verbruik, waarbij bijv. de thermische schil in de huidige EPA-berekeningen losgelaten zou moeten kunnen.


- 02. met een paradox, die van Jevons*. Ik noem het liever zijn axioma. Dat technische middelen inferieur zijn aan passieve langetermijn oplossingen.


- 03. met de ideologie om de basaltaccu van Cees van Nimwegen zo te verkleinen/minimaliseren, dat deze ook op macroniveau voor losse wooneenheden wordt ontwikkeld  en kan worden ingezet.


- 04. m.b.v. het internatianaal recht zo te (ver)bouwen, dat de zwakkeren worden beschermd*. Geen redistributie, maar 'predistributie', net als Kohei Saito pleit voor herwaardering van het gemeenschappelijk bezit van publieke voorzieningen, om te worden beheerd door collectieven van zelfstandige burgers. Volledig gericht op lokale markten, met een economie die kleinschalig is, en de natuur minder schade toebrengt. Zonder (Bullshit) Management en het niet willen en kunnen zien, welke invloed tijd en energie hebben op processen op het (dis)functioneren van mens en natuur.

- 05. streven naar nul binnen de Gini Index*, waarbij het geheel meer is dan de som der delen. Dat bijv. alle sociale woningbouw, rijtjeswoningen, appartementen, net als villa's recht hebben op privacy, eilanden, op rust en frisse lucht, zonder verkeerslawaai, met vogelgeluiden (niet die van kraaiachtigen). 


- 06. er zoveel mogelijk biogebaseerd wordt geleefd, met zomin mogelijk fossiel. Of misschien beter anders omschreven, de te gebruiken materialen die alleen in alle processen en vergelijkingen CO2 negatief zijn, ipv positief
Kijk hierbij naar de Deense materialen piramide: https://www.materialepyramiden.dk; prachtig te zien hoe co2-minnende materialen negatieve waarden vertegenwoordigen, i.t.t. zovele andere materialen die gebruik moeten maken van energie en fossiel. De voetafdruk van (bouw-)materialen worden hier zowel positef als negatief berekend en met elkaar vergeleken. M.b.t.:

global warming potential GWP ---- potentieel voor opwarming van de aarde
ozone depletion potential ODP ---- potentieel voor aantasting van de ozonlaag
photochemical ozone creation potential POCP ---- potentieel voor fotochemische ozonvorming
acidificatiion potential AP---- verzuringspotentieel
eutrophication potential EP----- eutrofiëringspotentieel

Vooral niet alleen maar herbruikbaar. Welliswaar zo min mogelijk fossiel bewerkt, en niet bestaande uit fossiel. Met inheemse bomen bijvoorbeeld zoals berk, (haag)beuk, grove den, Europese eik, Esdoorn, gele Kornoelje, Linde en Wilg, maar ook fruitbomen zoals appel en peer. Bloeiende inheemse bomen en planten leveren namelijk nectar en stuifmeel op het moment dat bestuivers dat het meeste nodig hebben. Want hoe langer een soort in Nederland is, hoe langer insecten en vogels hebben gehad om zich aan de boom aan te passen. Zo zijn er op een inheemse zomereik 450 verschillende soorten insecten gevonden, op een Amerikaanse eik dertien en op een Robinia (of Palm) maar twee.

Materialen met een hoge energieinhoud dus zo veel mogelijk te vermijden. Om de energie-inhoud, niet alleen van produkten, maar ook in het gehele consumerend proces én vooral ook in 't productieproces, hier op deze eenmalige aardkloot, te verkleinen, zodat natuur, resource en mens/producent in balans terug komen met de wolf en de watersnip. Een huidige verhouding van 90:10 in verbruik van onnatuurlijke materialen staat tot de materialen van oorsprong natuurlijke materialen, met het streven dit om te keren naar de verhouding 10:90. 10% aan techniek, staal, glas, kunststof en chemie (actief) tegen 90% aan passief zoals hout, wol, vlasgras en papier. Dit betekent vooral (in de (nieuw- of nee her-)bouw), dat alle onzichtbare zaken onder de grond (punt)fundering (geen kelders meer) en technieken tot die 10% mogen behoren en dat de resterende 90% aan bouwvolume en energieinhoud van alle producten en processen tot die 90% moeten gaan behoren, te beginnen met houten b.g.-vloeren, constructies en bekledingen volledig van hout, te bouwen voor meer dan 100jr.

Baseer alle nieuwe plannen op hergebruik en volledige renovatie van de bebouwde omgeving (steden, dorpen, gehuchten).


- 07. Remco Campert had blijkbaar slechts acht woorden nodig om aan te geven, waarom economen het vaak mis hebben, wanneer ze uitspraken doen over menselijk gedrag, na bijv. een van de vele constateringen zoals bij die van bierbrouwer Grolsch, om een recordwinst van honderden miljoenen te boeken, waarop hij zei: "ik zou geneigd zijn het daarbij te laten."


- 08. En als dan al dat hout wordt ingezet, dan volgens enkele principes, waarin de plattegrond vrij is in te delen, met licht, lucht en ruimte. Dat die toekomstige waardige houtkapitalist naast de prijzen ook de waarde ervan leert kennen, om te begrijpen dat de aarde twee levens heeft: Het tweede begint, wanneer collectief begrepen wordt, dat er slechts één leven is.

Shou sugi ban: Brandtechniek waarbij hout voorzien wordt van een gebrande zwarte beschermlaag (i.p.v. zwaar ecologisch belastende en kortetermijn behandelingen)

Kintsugi: Porseleinen serviesgoed dat na breuk met goudlijm wordt hersteld als metafoor om kapotte of disfunctionele objecten, gebouwen en wijken aan te pakken.

Wabi-sabi: Esthetische filosofie die de schoonheid van imperfectie en vergankelijkheid waardeert, met een ingetogen, sobere esthetiek incl. verweerde materialen.

Engawa: 'Randstrook' rond een traditionele woning, die in de zomer als veranda (met schaduw) wordt gebruikt, en in de winter thermisch helpt en dichtgezet.

Te veel technieken zijn in hun opzet binnen 30 jr ter vervanging en vervuilend. Bovenstaande passieve maatregelen daarentegen niet of vergelijkend minimaal.


- 09. Corbusier had niet gelijk. Geen verdere uitbreiding van en rondom stedelijk, agrarische, tertiaire en industriele activiteiten, structuren en planingen op onbebebouwde grond. Geen verdere verdichtingen. Reeds met de club van Rome te streven naar een wereldbevolking van 2 miljard, kan op vreedzame! wijze in de komende 3 generaties mogelijk zijn.
Belast verder verhardingen en bebouwing, waarbij oppervlakte water en hemel afvoer direct op rioleringen, plan zoveel mogelijk hydraterend. Maak de houtskeletstructuur volledig dampopen. Leg de thermische schil van het gebouw niet rondom het hele volume, maar slechts alleen in die ruimte, waar in de wenige winterdagen verblijft wordt.


- 10. Mijn joodse 'oom', die bij mijn moeder en grootouders in de tweede wereldoorlog kon onderduiken, en als journalist veel over het conflict in het midden oosten heeft geschreven, vroeg ik ooit welke overtuiging hij had. Hij antwoorde zoiets als in de trend van, dat ie in de natuur geloofde.

Gebouwd wordt in de natuur, ook steden, op van en voor de natuur om die natuur niet alleen in stand te houden, en zeker niet alleen te willen repareren, maar vooral te respecteren. "De natuur" bestaat als verzamel begrip niet ..... in taal. En al helemaal niet in techniek. Daarvoor is het woord veel te complexen niet te duiden. Elke m³ aan bouwsubstantie optimaal inzetten met natuurlijke materialen. Elke m² tegen, op en om de bouwsubstantie optimaal benutten, om te beplanten. Elke stukje gevel. Niet alleen òp de 5e gevel. Elke tweede parkeerplaats in de straat met een boom, en elk onzinnig driehoekje bestrating en elk trottoir, zelfs die smaller zijn dan 5 tegels, met bomen voorzien, en teruggeven aan het grondwater.


In de planning en uitvoering van een object, staat het belang van de openbare ruimte, die van de gemeenschap (openbare ruimte), boven die van het individu (gezin, onderneming). Als bijv. een boom in de openbare ruimte schaduw werpt op een zonnepaneel van een particulier, dan heeft die boom hoger bestaansrecht dan de paneel. Niet alleen omdat die boom iedereen dient, maar ook omdat die boom veel langer positief van invloed is.

In deze context:

het symbioceen (Lynn Margulis) versus het antropoceen (Richard Dawkins)
Oftewel het coöperatieve, systeembenaderende samenwerkingsmodel versus het zelfzuchtige liberale individuele competitiemodel.

Haar theorie wordt ook vaak op een lijn gezet met die van James Lovelock, de Gaia-hypothese over de aarde bezien vanuit de ruimte.

En: Victor Hugo, die zei: ‘Het is triest je te realiseren dat de natuur spreekt, maar de mensheid niet luistert.

In navolging van zijn uitspraak, over permacultuur voor diezelfde mensheid:

In de praktijk is permacultuur gericht op kleinschalige zelfvoorzienende landbouw, terwijl biologische dynamische landbouw meer commercieel productiegericht is, en in dit opzicht tussen permacultuur en chemisch-industriële landbouw staat.
Permacultuur zorgt dus in eerste instantie:
1. voor de aarde
2. daarna voor de mens
3. binnen bepaalde ethische reflectie: footprint en energie-inhoud, waarin ieders verbruiksaandeel van de grondstoffen en hulpbronnen op onze planeet binnen haar grenzen moet blijven.


Tenslotte: als alle activiteiten in Nederland zoveel rechten krijgen om alleen voor de nederlandse markt te produceren, en niet meer te mogen exporteren, zoals nu gebeurt door bijv. staalbedrijven of agrarische bedrijven (met bijv. 70% aan export), dan komt er heel veel ruimte vrij voor alle andere zaken die voor toekomstige generaties nodig zijn   ! ! ! ! !




muren, vloeren en daken met zomin mogelijk mortel en beton

muren van (niet gebakken) natuursteen

muren, vloeren en daken van hout
met leem en natuurlijke dampopen isolatiematerialen


ἀρχι = archi: hoofd / meester
τέκτων = tekton: bouwer / timmerman
hoofdbouwer - meestertimmerman




* Jevons paradox: https://nl.wikipedia.org/wiki/Paradox_van_Jevons

Hij stelde dat men er, in tegenstelling tot wat men zou verwachten, niet op kan rekenen dat technologische verbeteringen het brandstofverbruik verminderen.
Het rebound-effect is meer dan 100%: een efficiëntieverbetering leidt tot meer hulpstofgebruik. Dit wordt ook weleens de paradox van Jevons genoemd (de stelling dat technologische vooruitgang die de doelmatigheid verhoogt, waarmee een productiefactor wordt gebruikt, er toe neigt de mate van consumptie van die factor te laten stijgen in plaats van te laten afnemen.Het is het extreme geval van het rebound-effect. Efficiëntieverbetering in technologie leidt tot een kleinere efficiëntieverbetering in werkelijke energiebesparing of hulpbronnenbesparing dan de potentiële besparing)


* Gini Index
De gini-coëfficiënt wordt met name gebruikt in de economie om de ongelijkheid in inkomen of vermogen aan te geven, maar is geschikt om elke vorm van ongelijkmatige verspreiding te meten.


* de religiometer is van Anne Provoost beschreven in haar boekje "Beminde Ongelovigen" (zie ook wikipedia)


* Margot Salomon in een Interview over internationaal recht (V-23mrt'24)

website in de maak / nog niet af